Dalmore King Alexander 0,7l 40%

16,670 ден

Основана во 1839 година, дестилеријата Далмор се наоѓа на северниот брег на Фирт од Кромарти во Северна Шкотска. Овде сè е погодно за производство на виски, од водата на Лох Мори, високо во ридовите околу заливот, до златниот јачмен што расте во богатите почви на брегот на Црниот остров. Локацијата на зградите на ниво на морето е исто така поволна бидејќи над нив дува воздух заситен со морско ветре. Како резултат на тоа, магацинот за постелнина свртен кон морето обезбедува идеални услови за стареење на духовите на Далмор.

 

Познатите рогови, симбол поставен на секое шише, се однесуваат на легендата за семејството Макензи – сопственици на дестилеријата од 19 век. Во 1263 година, предокот на кланот го спасил шкотскиот крал Александар III од луд елен додека бил на лов, за што добил благородништво и грб со ликот на роговитата глава на животното.

Верзијата на кралот Александар III не е означена со возраста. Беше дестилирана околу 1992 година. Созреваше во првите 15 години во американски бел дабови буриња. По овој период, вискито беше поделено на 6 дела, од кои секој се старееше во различно буре: пристаниште, Мадеира, Марсала, каберне совињон, бурбон и шери Матусалем. Потоа Master Distiller меша зрели дестилати според посебен рецепт.

Мирис: овошен, лимон, сладок.

Вкус: многу кадифено. Мед, карамела, ореви, какао, портокали. Сладок мармалад со шумско овошје.

Финиш: Долг, сладок со нотка на даб.