Ardbeg 5год.

2,700 ден

Ардбег е познат како најкомплексното и најкарактеристичното слад виски од сите Исла слад со карактеристична силна тресетска и димна арома, но и со нежна сладост. Овој парадокс му носи многу верни фанови. Дестилеријата Ардбег се наоѓа на островот Исла во Шкотска. Аромата на Ардбег 5 е планина од тресет, со врв од ванила прелиен со агруми и опкружен со облаци од морски капки. Вкусот е слатка ванила избалансирана со лимон и проследена со горчлив чад од тресет од Ардбег. Финишот е долг и славен, со морска солена карамела и чад.