Vino Chateau Kamnik Chardonnay barrel fermented 0,75l

1,439 ден

Виното е произведено 100% од сортата Шардоне од лозјата околу винаријата Камник. Уникатноста на ова Шардоне доаѓа од ферментацијата во француски дабови буриња со продолжен контакт на виното на ситниот талог, со таканаречениот метод „sur lie“, како и од 10-месечното стареење во овие буриња. Виното е означено со жолто-зелена боја и кристална чистота. Носот е сложен, прекрасен и елегантен, со дискретни ароми на тропско овошје. Вкусот е кремаст, со текстура на путер и бисквит и со овошен послевкус на диња и круша. Виното има извонредна полнота, хармонија и заобленост и е означено со потенцијал за стареење од шишиња веќе неколку години.