Ballantine’s Finest 21 years 0,7l 43%

9,299 ден

Ballantine’s е познат бренд за шкотско виски со историја датира од 1827 година. Брендот е основан од Џорџ Балантин и оттогаш стана еден од најпродаваните и почитувани брендови за виски на глобално ниво. Вискиите на Ballantine се познати по нивниот постојан квалитет и уникатни техники за мешање.

Како се прави овој производ

Single Malts и Grain Whiskies: Ballantine’s 21 Year Old е мешавина од внимателно одбрани виски од единечни слад и зрнести виски добиени од различни дестилерии низ Шкотска. Поединечните вискии избрани за оваа мешавина се стареат минимум 21 година во дабови буриња.

Стареење и созревање: По дестилацијата, единечните слад и вискито со зрнести зрна се созреваат во дабови буриња, кои претходно се користеле за стареење на бурбон и шери. Продолжениот период на созревање им овозможува на вискиите да ги развијат своите богати вкусови и сложеност.

Master Blending: Срцето на Ballantine’s 21-year-old лежи во стручноста на Master Blender. Овој вешт поединец вештачки избира и меша специфични виски за да создаде добро избалансиран и софистициран финален производ. Целта е да се постигне хармоничен спој на вкусови, каде што секоја компонента ги надополнува и подобрува другите.

Флаширање: Откако ќе заврши процесот на мешање, вискито се филтрира и се шиши со оптимална јачина за да се зачува неговиот препознатлив карактер.

Технички детали

Изглед: 21-годишниот Ballantine’s обично покажува богата златна килибарна боја, што укажува на неговиот долг процес на стареење.
Нос: Аромата е сложена, со ноти на мед, сушено овошје, даб и суптилен белег на чад.
Непце: На непцето, вискито нуди кадифена и добро заоблена текстура. Вкусовите на ванила, тофи, јаткасти плодови и допир на зачин доаѓаат во прв план.
Финиш: Финишот е долг и задоволувачки, со нежна топлина и долготрајна сладост.

Содржина на алкохол:
21-годишниот Ballantine’s обично има алкохол по волумен (ABV) од околу 40% до 43%, што е стандардно за многу шкотски виски.