Balvenie Aged 14 years 0,7л 43%

5,900 ден

Balvenie Caribbean Cask 14 годишното едно слад вискито се чува на традиционално бледнее виски од даб 14 години, а потоа „довршено“ на бледнее претходно содржано Карипски Рим.

За да се создаде идеална завршница, наполнетите американски дабови буриња Malt Master David C. Stewart MBE со сопствена мешавина од избраниот западноиндиски Рим. Кога ги оценил садовите како готови, РОМ-от бил заменет со вискито старо 14 години.

Резултатот е уникатно едно слад виски со традиционален, мазен балвенски карактер налик на мед, со ноти на карамела и допир на овошје, како и долг, топол финиш.

Дестилеријата Балвение.
Дестилеријата Balvenie нуди разновидни вискии со еден слад произведени од Malt Master David C. Stewart MBE. Секој израз е уникатен, но сите вискии се богати, луксузни мазни и поддржани од карактеристичен карактер на мед.

Историјата на дестилаторот започнува во 1892 година, кога Вилијам Грант ја основал дестилеријата во напуштената балска Нова куќа. 1 мај 1893 година започнува дестилеријата за производство на виски. Вилијам Грант заминува во 1923 година, а неговиот син Џон ја презема и ја проширува дестилеријата.

Во 1962 година, Дејвид К. Стјуарт МБЕ е вработен во Вилијам Грант и Синови на 17-годишна возраст. Во 1974 година, тој е назначен за мајстор за слад, четврти во историјата на дестилеријата. Започнува да експериментира со фадлагринг во 1983 година. Вискито го складира на два различни видови дрва еден по друг. Денес, овој метод е многу распространет и се нарекува „Завршување“.