Dalmore 15 years old 0,7l 40%

6,790 ден

Во 1263 година, поглаварот на кланот Мекензи го спасил кралот Александар III од напад на елен. Како признание за ова, кралот му доделил на кланот Мекензи право да го носи амблемот на дванаесеткратниот кралски елен во својот грб. Кога дестилеријата Далмор беше преземена од потомците на кланот во 1867 година, овој кралски елен стана симбол на вискито Далмор, кое гордо го краси секое шише денес. Скапоцените единечни слад се рафинирани во исклучителни буриња, кои беа рачно избрани од мајсторот дестилатор Ричард Патерсон.

Дестилеријата Далмор е основана во 1839 година и се наоѓа на брегот Кромарти Фирт во северните висорамнини. Далмор користи вода од реката Алнес, која тече низ истоимениот мал град.

Dalmore 15 Years Old созрева 12 години во екс-бурбонски буриња и последните 3 години во 3 различни екс-шери буриња. Имено во Аморосо, Апостоли и Матусалем Олоросо. На тој начин се постигнува извонредна робусност и елеганција.
Забелешки за дегустација:
Боја: црвеникаво килибар.
Нос: мармалад од портокал, цимет, морско оревче.
Вкус: мандарини, ванила, ѓумбир, јаболка.
Финиш: Долготраен, допир на пиперка, даб.